- Štítky blogu
Buďte první, kdo se dozví o novinkách a slevách z našeho krámku.
Místo chlebů disk alias čas na omlazení kvásku
Na omlazení kvásku potřebujeme zhruba 3 až 5 dnů. A jak na to? Úplně jednoduše.
Připravte si vodu, žitnou celozrnnou mouku, kvásek. To je vše. :-)
- Skleničku s kváskem ráno vyndejte z lednice.
- Ze skleničky odeberte skoro všechen kvásek a nechte zhruba jednu čajovou lžičku.
- K té dolejte 20g vody pokojové teploty a 20g žitné celozrnné mouky.
- Pořádně promíchejte do kašičky.
- Nechte stát na lince při pokojové teplotě zhruba 10 - 12 hodin. To by měl začít bublinkovat.
- Poté večer zase odeberte skoro všechen kvásek a opakujte body č. 3 - 5.
- Odebíraný starý kvásek můžete buď skladovat a až máte dostatek, lze využít na lívance, kyselo, perník a nebo prostě vyhodit.
Tento postup dodržujte minimálně 3 dny. Poté můžete zkusit upéct chléb.
A je hotovo. Ať to peče!